Nakupte alespoň za 800 Kč a dopravu máte zadarmo! Nakupte alespoň za 800 Kč a dopravu máte zadarmo!

ROZHOVOR: Dominika Cibulková - Moje kariéra a současný život

Kariéra profesionální tenistky je už sice minulostí, ale její tvář díky skvělým úspěchům poznávají dodnes miliony lidí. Dominika Cibulková si naplno užívá sportovní důchod. Pro Max Sport se rozpovídala o začátcích své kariéry, jak probíhal její klasický tréninkový den, či proč si musela pořídit mentálního kouče.


Jaký byl přechod od amatérů k profíkům?

Tak to je asi nejdůležitější - když se láme chléb a přecházíte z juniorských časů do "dospěláků." Když tam člověk rychle vklouzne, to je nejlepší scénář. Když se tam člověk déle motá a nedaří se mu, zůstane na menších ženských turnajích déle, potom se odtud těžko vyhrabává. Já jsem měla dobrou výkonnost. I na to, jaká jsem byla nízká, mi opravdu stačilo pouze pět turnajů a hned jsem se dostala na WTA okruh. Měla jsem body a mohla jsem začít hrát kvalifikace na WTA, těch jsem hrála jen pár a pak jsem se dostala do hlavní soutěže. Takže mi to opravdu trvalo rok, než jsem se přesunula z juniorky do nejvyšší ženské soutěže. Myslím, že všem nejlepším hráčkám to trvalo takto krátce.

Jak správně regenerovat?

Je to určitě hlavně o tom, aby se člověk staral o své tělo zvenku i zevnitř. Velmi dobré jsou masáže. Občas mi pomáhalo pokud jsem měla  na druhý den volno, i bazén a vyplutí se. Po každém tréninku bylo velmi důležité se vystrečovať. Ty malé věci, co si člověk myslí, že jsou hloupost a že nejsou třeba, jsou nejdůležitější věci. Za mě tedy určitě strava, jít na masáž, odpočinout si, jít do sauny nebo si zaplavat.

Celý rozhovor si můžete prohlédnout na YouTube

Jak doplnit energii během nabitých dní?

Na regeneraci a překonávání únavy je asi tak jedna k jedné k péči o tělo důležitá i výživa. Člověk by se neměl nikdy cítit hladový. Dobré jsou shaky a co mně nejvíce vyhovuje, proteinové tyčinky. Proto jsem se také spojila s Max Sport - protože jejich sama konzumuji. Vždy, když potřebuji energii, dodají mi ji. Tím, že jsem si hlídala stravu i kalorie ať už nyní, nebo i během mé aktivní sportovní kariéry, jsem velmi ocenila nízkou hladinu cukru a vždy mi dodaly energii, kterou jsem potřebovala. Strava je opravdu velmi důležitá.

Plány do budoucna?

Nyní mám takové spíše maminkovské cíle, věnuji se synovi, chci ho dobře vychovávat. Pak je tu ještě akademie (Dětská tenisová akademie Dominiky Cibulkové) a nadace (Aby hvězdy nehasli) - takové menší věci, kterým se nyní věnuji.